wat doen wij

 

Wat is onze rol?

wij vormen eigenlijk de schakel tussen de nabestaanden en een begraafplaats of crematorium. Nabestaanden kiezen de uitvaartverzorger doorgaans zelf. Nadat een arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, komen wij vaak direct langs om met hen te overleggen over de volgende stappen.

Ophalen lichaam

Een van de eerste keuzes die nabestaanden moeten maken is wat er met het lichaam moet gebeuren. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor thuisopbaring of vervoer naar een rouwcentrum. Wij zorgen er vervolgens voor dat het lichaam van de overledene opgehaald wordt en is ook verantwoordelijk voor de laatste verzorging.

Condoleance- en uitvaartplechtigheid

Een andere taak van ons is het begeleiden van de nabestaanden bij alle keuzes rondom de uitvaartceremonie. Hij of zij geeft samen met de nabestaanden vorm aan een passende plechtigheid en stemt die keuzes af met het uitvaartcentrum. Uiteraard houden wij daarbij ook rekening met eventuele religieuze wensen en voorschriften.

Rouwbericht

wij kunnen ook helpen bij het opstellen van een rouwbericht en/of rouwadvertentie, de muziekkeuze tijdens de uitvaart en het regelen van bijvoorbeeld de rouwauto en het eten en drinken voor de genodigden van de uitvaartdienst. Ook kiezen de nabestaanden samen met ons een kist of opbaarplank. We kunnen ook de uitschrijving bij de gemeente regelen.

Budget

Een goede uitvaartverzorger overlegt regelmatig met de nabestaanden over het budget. Zo komen zij niet voor verrassingen bestaan en blijft de uitvaart betaalbaar. daarom overleggen wij regelmatig met de cliënt.

Alles uitbesteden, of juist niet

Sommige nabestaanden willen veel zelf doen, andere juist niet. Een goede uitvaartverzorger zet de wensen van de nabestaanden centraal en neemt hen waar mogelijk zorgen uit handen. Het is aan ons de taak om goed te luisteren en in een moeilijke periode rust en overzicht te bieden.

Delen: